torsdag 28 februari 2013

Hjälp tll själp?"Romanen handlar om Josef K, som vaknar upp en morgon och häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. I boken får vi följa Josef K.:s väg genom labyrinterna i domstolarna och det absurda rättssystemet. Processen räknas till Kafkas främsta romaner och den roman som gett Kafka sin image för eftervärlden. Den kan läsas som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet, en projicering av Kafkas skuldkänslor över den juridiska patriarkalism han fostrats in i eller en allegori över hur obegripligt livet är"
 

Lika glad som jag var vid besöket hos läkare, försäkringskassa och terapeut.

Lika tillintetgjord är jag ifrån dagens möte på Eduktus AB och arbetsförmedlingen Odenplan (samverkan). Jag har gått på Globens arbetsförmedling i många år, det var också de som remitterade mig till utredning gällande ADHD 2007. Jag har alltid varit nöjd med Globen, och så sent som förra året när jag gick till min handläggare där, fick jag ett jobb (april-12).

Tyvärr har ju mitt problem alltid varit att jag jobbat för mycket, och speciellt efter min pappa dog för 4 år sen, jag gick alltså in i "väggen" eller utmattningssyndrom som det kallas. Jag behöver alltså jobb med anpassad anställning, där arbetsgivaren blir kompenserad för kostnader som den har pga mitt funktionshinder. Bland annat att ha eget rum, då jag inte klarar att sitta i kontorslandskap.

Iallafall, så tyckte försäkringskassan att jag behövde mer hjälp, och då blir jag alltså skickad till arbetsförmedlingen samverkan i Odenplan. Jag var skeptisk från början, då jag tyckte handläggare var otydlig, ologisk och oproffesionell då hon pratade om sina egna funktionsnedsättningar i form av hörselskador. Men (duktig som jag är, inte vara besvärlig osv), så försökte jag igen. Jag förklarade hur jag kände och det kändes ganska okej.

Ja alltså, nu är jag så sjuk så jag ska vara sjukskriven, men så frisk så jag kan arbetsträna eller praktisera.

Det ska de (samverkan) hjälpa mig med. Andledning till att jag blev remitterad till samverkan, var;
 • De hade mer kvalificerad hjälp där än globen.
 • De hade mindre klienter och alltså mer tid för var och en.
 • De hade tillgång till arbetspsykologer, terapeuter och ergonomer.'
Vid 2:a mötet får jag reda på att jag ska till Eductus AB (eller Misa AB, fanns inte plats där) för att de skulle utreda på vilket sätt min ADHD påverkar min arbetsprestation, och de var specialister på just strategier gällande detta. Sagt och gjort, på 2 månader har jag alltså träffat 2 olika handläggare som inte klarar av mig, utan måste skicka mig vidare till specialister. Kul, okej, jag ger det en chans. Om de verkligen är specialister, och jag får en upphandlad plats där, så måste de rimligtvis kunna hjälpa mig? Jag har ju inte alltför Enormt problem, jag jobbar för mycket och har stresspåslag, det måste väl specialisterna kunna klara?

Idag var dagen D, när jag skulle skrivas in i projektet på Eductus AB som ska leda mig till mitt slutliga mål = praktik 3 månader (486 kr per dag = netto 221 kr), och förhoppningsvis anställning?
Jag kommer dit och min handläggare är med på mötet ifrån samverkan AF. Nu ska jag alltså ta det beslutet där jag ska få hjälp ..... med .....? vadå?

Vilken hjälp kommer jag att få?

 • Kartläggning av min arbetskarriär, och mina svårigheter, och mina önskningar om eventuell praktikplats.
 • Målning tisdagar i grupp (andra arbetslösa) som tyvärr inte är öppen nu, men startar snart förhoppningsvis inom 3 månader.
 • CV skrivning, datorhantering, och coachning 1 timme på onsdagar med handledare.
 • Foto och konst kurs torsdagar som tyvärr inte är öppen av samma anledning som målningskursen.
 • Och det bästa av allt, fredag är det friskvård! Gemensam promenad 2 timmar med handledare.
Jag trodde de skojade med mig. De har alltså 2 fasta aktiviteter för mig, medan jag väntar på att bli kartlagd, CV kurs onsdagar 1 timme, och gemensam promenad på fredagar 2 timmar!!!

Jag blev så arg så jag kokade. Försökte lugna ner mig, och tänka på att det var inte deras (handläggarnas) fel att jag upplevde det som väldigt förvirrande att detta skulle vara specialisernas hjälp till mig för att återgå i arbete! Men det var .... svårt, minst sagt.

Jag bestämde mig för att faktiskt 'pröva' de lärda, och frågade hur jag skulle säga till den praktik jag själv sökt, och som vill ha ett möte med mig nu. Skulle jag direkt säga att jag behövde eget rum, viss förståelse för min sjukdom osv?

Flickan ifrån Eductus AB, sa att det tyckte hon, men att jag kunde kanske vänta tills jag kom till mötet och diskutera detta. Inte lägga fram det per telefon.


Nu kommer höjdpunkten på hela mötet, och som fullständigt fick mig att rasa samman (efteråt). Handläggaren från AF tyckte att jag skulle låta någon av dem (handläggarna) ringa och prata först, för att hon tyckte att jag hade ett direkt och rättframt sätt och hon sa att dem kunde göra det mer solidariskt. Hon menade att det var lättare om hon ringde och förklarade på ett annat sätt än jag skulle göra, mera försiktigt och förklarande.
Hon förklarade " - Man kan ju säga saker på så många olika sätt, och vi har ju erfarenhet av detta och kan lägga fram det på lite annorlunda sätt än du".
Jag frågade varför jag inte skulle lägga fram mina behov som jag behöver på en arbetsplats för att jag ska klara jobbet, och då sa hon att det fanns ergonomer som isåfall kunde ordna med "skärmar" för mig så arbetsgivaren kunde ha mig som praktikant.

Alltså, det jag hör henne säga är;
 1. Jag är för dålig på att förklara, på ett diplomatiskt sätt det jag behöver.
 2. Det är bättre att de ringer för det är mer chans för mig, att få praktiken om arbetsgivaren inte klarar "mitt direkta sätt".
 3. Det finns 2 sätt att säga saker, mitt direkta sätt och hennes diplomatiska.
Jag frågade AF om hon kunde lära mig det sättet så jag kunde säga det när jag ringer. Då sa hon att det går inte att lära, och om isåfall, så tar det flera veckor och inget hon kan lära ut där och nu.

Jag blev så arg så jag frågade om jag skulle säga till praktiken, att jag kan tyvärr inte prata med för mig själv (för jag får inte uttrycka mina behov pga sjukdom) för jag säger saker på ett för direkt sätt, som riskerar att jag inte kommer få praktiken. Kan ni vänta tills någon av specialiserna ifrån AF eller Eductus AB kan ringa och förklara på ett mer diplomatiskt sätt?

Då blev AF handläggaren mycket arg, och sa till mig att jag måste väl förstå, jag var väl inte så dum? Jag upprepade vad jag hört.

 • Jag kan inte söka en praktik på ett diplomatiskt sätt
 • Jag behöver handläggaren som ringer åt mig.
 • Jag kan inte lära mig att ringa (prata diplomatiskt)
 • Och jag kan inte få lära mig det.
 • Och jag kan sitta i kontorsrum med skärm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar