onsdag 7 mars 2012

Bistånd

Fick per mail beslut ifrån stadsdelen, att L får sin tandvård beviljad!

Jippie kanske jag skulle skrika nu? Nej tyvärr, som vanligt med denna absurda dokusåpa kring L. Han får beviljad tandvård men till referenspris.
"Vi beslutar om referenspriser för de tandvårdsåtgärder som ingår i det statliga stödet. Det är exempelvis fyllningar, rotbehandlingar och kronor. Referenspriserna ligger till grund för hur stor del av kostnaden staten betalar vid en tandvårdsbehandling".

Referenspris är det staten går in och ersätter tandläkaren med och är alltså inget pris som tandläkaren tar.

Alltså, L får beviljat tandvård som är en förutsättning för att han kan åka på (den redan beviljade) behandlingshem. Men han kan inte gå till tandläkaren för att ingen tandläkare (specialist) har de priserna, eftersom de är baserade på det som tandläkaren får i ersättning ifrån Försäkringskassan.
De flesta tandläkare och framförallt specialisttandvård ligger över referenspris vilket innebär att L inte kan få tandvård enligt det som förtroendetandläkaren baserar sitt kostnadsförslag på.

Usch, dramat fortsätter. Det värsta med såna här pajaskonster ifrån stadsdelen är att L blir mer orolig, och uppstressad. Han förlorar även hoppet och hade tom kollat upp hur mycket han skulle betala för att åka till Schveiz och ta livet av sig. Det skulle kosta 2000 kr mindre än det han fick till tandvården, och alltså skulle det räcka till resekostnaden också.

L blir också mer inriktad på sina fobier och ritualer nu. Hans dagliga liv består av i princip 100% ritualer som han måste följa. Han har inte sovit på 3 dygn, (vilket förvärrar hans mående oerhört) pga att han trodde att han fick kräksjukan när han var och handlade med mig i onsdags. Han har också ändrat matritualer pga detta.

Han berättar mer öppet för mig om sina ritualer, och de är omständiga och tidskrävande. När han ska ta sin medicin på kvällen (vilket han inte gjort nu på 3 dagar pga att han trott han var smittad och att det kunde föras över till medicinen via händerna) så måste han göra många omständiga ritualer för att kunna ta 2 enkla tabletter. Det är en tidskrävande ritual som lätt kan störas och utveckla andra fobier. Det tar cirka ½ timme för honom att tvätta sig, och ha Colan i en hand samtidigt som han har burken i den andra, han lägger ut tabletterna i handen och tittar så att de är de riktiga. Sen måste han försäkra sig om att det är dessa tabletter vilket tar tid, när han sen har de han ska ta kvar i handen tvättar han vänsterhanden med handsprit som sen ska torka en viss tid innan han kan stoppa tabletterna i munnen och svälja.

Detta är bara en av hans ritualer som utökas mer och mer för varje dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar